Hej och välkomna till klassrumsnytt!

Idag använder alla barn och ungdomar i Sverige internet på olika sätt. Men de som är unga idag är de första som har levt med internet hela sitt liv. Och det är inte lätt att veta vilka lagar som gäller.

Jag och min kamera

Internet finns i alla länder, men i en del länder så har inte de vanliga människorna internet på sina datorer. Utan bara politikerna och de som bestämmer har internet på sina datorer. Eftersom internet finns i alla länder är det svårt att veta vilka lagar som bestämmer vad man får göra och inte göra på internet. Och om alla kan använda internet som de vill så spelar det på sätt och vis ingen roll, för om något är förbjudet i Sverige men inte i Norge så kan jag hitta det på en norsk hemsida. Så på sätt och vis bestämmer inte polisen över internet.

Det här gör att många tar saker på internet. De hittar bilder, filmer, musik och annat som de laddar ner och lyssnar på och kollar på. Då får inte de som har gjort filmen eller musiken några pengar. Därför letar polisen efter folk som lägger upp filmer så att andra kan ladda ner dem. De letar inte lika mycket efter bilder som folk har tagit utan att fråga först, fast det är ett stort problem för fotografer.

Men det finns folk som tar foton, gör musik och filmar filmer och som vill att andra ska ladda ner dem. För om folk laddar ner deras grejer kan de bli kända och tjäna pengar. Så hur ska man göra, om man vill att folk ska använda bilder och filmer som man har gjort, men inte vill att de ska låtsas att de har gjort dem själva? Man kan använda en licens som heter Creative Commons. Vi har gjort en film om hur Creative Commons funkar.

Hur funkar Creative Commons?

Om jag har tagit ett snyggt foto vill jag kanske att andra ska kunna använda det på sina hemsidor. Men jag vill inte att nån annan ska kunna sälja fotot och tjäna pengar på det. För det är ju jag som har tagit det! Så då kan jag bestämma att andra får använda bilden, men att de måste skriva att det är jag som har tagit den.

Eller så tycker jag kanske att det är bra att andra tjänar pengar på min bild. De kanske inte har nåt jobb och inte kan köpa mat. Då kan jag bestämma att de får sälja kopior på bilden, men att de måste skriva vem som har tagit den. Och jag vill inte att de ska ändra nånting i bilden. Då kan jag bestämma det.

Eller jag kanske tycker tvärt om. Jag kanske tycker att de får ändra i bilden, sätta dit Musse Pigg till exempel. För nån kanske vill göra ett Facebook event och ha den bilden. Men jag vill inte att de ska sälja min bild och tjäna pengar på den. Det kan jag också bestämma, genom att berätta vilken Creative Commons licens det är på min bild.