Projekttips: Starta butik

Inom många skolklasser på högre nivåer har man något som kallas för projekt-veckor där eleverna själva får välja vad det vill göra för något och inom klasser med ekonomi-inriktning är det vanligt att man startar olika företagsverksamheter – så varför inte vara modern och skapa en butik? Nedan finns allt som behövs vetas i ämnet.

Projektveckor är vanliga på gymnasiet och i många program där man har ekonomi-inriktning är det vanligt att starta olika typer av verksamheter. Ett tips är att skapa en butik, det är både lärorikt och roligt på samma gång. Men visst kan det vara lite svårt att veta vad som behövs – därför vill vi dela med oss av våra bästa tips och tricks. Till exempel kan det vara en god idé att börja med att bestämma vilken typ av inriktning butiken ska ha innan man köper in till exempel streckkodsläsare till butiken och fyller upp ett lager med olika prylar. Vill man till exempel skapa en butik där man säljer kläder, eller vill man satsa på något trendigare i stil med en gårdsbutik? Vad man sedan bestämmer sig för att starta är sedan vad man ska fokusera på. Vill man just starta en gårdshandel ska man till exempel tänka på ytterligare några saker såsom vart man ska ha butiken och hur länge den ska hålla öppet om dagarna eller rent av om året – kanske ska den vara säsongsbaserad och bara hålla öppet på sommaren? Fler saker att tänka på skriver man om i Driva Eget där man även listar saker som alla som ska starta butik bör tänka på såsom:

  • Vilka är dina kunder och var hittar du dem?
  • Vart ska butiken vara placerad?
  • Hur stor ska butiken vara?
  • Fyller du ett behov som saknas i dagsläget eller har du många konkurrenter?

Vidare finns självklart andra saker att tänka över. Till exempel kan det vara bra att planera för framtiden och tänka på saker såsom om butiken ska få finnas kvar till och med efter att din projekttid är över i skolan, du bygger ju faktiskt ett eget företag och ska man fortsätta verksamheten finns ytterligare ting att kontemplera. Något som bland annat Aftonbladet skriver om är att våga tro på sig själv. Du har startat ett projekt och ska driva det i land och det vanligaste krokbenet för ens verksamhet är faktiskt ens egna dåliga självförtroende. Annat som kan vara bra att göra för att få verksamheten att leva kvar är att:

  • Ha en mentor – en person som kan peppa och stötta dig samt också hjälpa dig att driva verksamheten framåt.
  • Ha ett nätverk – vänner, bekanta och affärspersoner är bra att ha i sitt nätverk, värna om dessa och bygg ut ditt nätverk.
  • Ta hjälp av någon som kan – låt personer som lyckats att inspirera dig och sno deras bästa idéer för att göra din egen butik lika framgångsrik.

Kombinera med e-handel?

I vår moderna värld räcker det ofta inte med att bara ha en fysisk butik utan man måste också synas online för att nå en bredare kundgrupp. Se därför till att synas på nätet och eller rent av även skapa en e-handelsdel av din butik – hur du gör detta kan du läsa mer om i Privata Affärer där Fredrik Norberg, som var med och skapade ett av landets mest populära e-handelsvaruhus, delar med sig av sina allra bästa tips och råd.