Vad är ett lån och vilka olika lån finns?

I stort sett alla människor behöver någon gång under sin livstid låna pengar. Vissa gör det oftare än andra, som kanske bara lånar till stora investeringar som exempelvis en bostad. Oavsett vilket behov du har finns det olika lån att välja mellan. Det gör att du alltid kan hitta det lån som passar dig bäst.

händer håller i mobiltelefonAtt låna pengar innebär att du erhåller pengar som du sedan återbetalar över tid mot en ränta. Det finns flera olika låneformer som exempelvis blancolån, som oftast benämns som smslån, privatlån eller kreditlån, men också lån mot säkerhet som bland annat bolån, billån eller båtlån. Smslån är ett litet lån som du kan ansöka om och få utbetalt redan samma dag. Hos en jämförelsesida kan du snabbt och enkelt hitta det bästa smslånet för dig. På en jämförelsesida får du också information om lånevillkor, räntor, utbetalningstider och mycket annat som du behöver veta innan du ansöker om ett smslån.

Olika låneformer

  • Privatlån. Privatlån är ett blancolån som du kan låna utan att ha någon säkerhet för lånet. Du kan normalt låna från 10 000 kronor upp till 600 000 kronor, vilket innebär att ett privatlån passar bra då du ska göra en större investering. Amorteringstiden ligger vanligen på 1 år upp till 15 år.
  • Smslån. Även kallat snabblån eller microlån är ett lån som du kan ansöka om ifall du är i behov av kontanter direkt. Vanligtvis kan du låna 1 000 kronor upp till 10 000 kronor med en återbetalningstid på mellan 30-120 dagar. Ett smslån får du normalt utbetalt redan samma dag, även under kvällar och helger hos vissa lånebolag.
  • Kreditlån. Detta är en ganska ny låneform som innebär att istället för att ansöka om ett lån på ett fast belopp så ansöker du om en kredit. Du kan normalt få en kreditlimit på upp till 100 000 kronor. När du sedan behöver kontanter kan du enkelt ta ut pengar från din kredit och då bara betala ränta på de pengar som du har fått utbetalda. Så länge du inte har uppnått din kreditlimit så kan du göra ytterligare uttag vid behov.