Vi samlade in pengar med popcornmaskin

Hur samlar man in pengar till klassresan? Det finns en del knep att ta till. I några grannklasser blev det problem när alla föräldrarna inte kunde bidra med lika mycket, och för att undvika sådant tänkte vi istället hitta på nåt lite roligare knep. Vi bestämde oss för att dra ihop en gatufest, med små korta uppträdanden av oss. Dels hade vi en insamlingsbössa där man kunde bidra, men vi fixade också en popcornmaskin som man kunde köpa popcorn till självkostnadspris!

Att samla in pengar på ett sätt som känns roligt och naturligt är inte så svårt som många tror. Vi bestämde oss snabbt för att vi ville göra något roligt, och eleverna satte genast igång med att spåna på idéer. En av eleverna hade hyrt popcornmaskin en gång till sitt kalas, och kom på den briljanta idén att vi kunde ta betalt för att sälja popcorn under några cirkusliknande uppträdanden. Vi bjöd in föräldrarna till vår cirkus och vips hade vi verkligen samlat in pengar till resan så det räckte och blev över! Vi hyrde härifrån: bergamunken.com/hyra-popcornmaskin/

Hyra popcornmaskin och sälja till självkostnadspris!

Det finns massor med tips på vad man kan göra för att samla in pengar till klassen. Här hade en annan klass 4B samlat in förbrukade batterier som en del av en tävling, men man skulle kunna göra något liknande och tävla om vem som samlat in mest förbrukade batterier och väga det i kilo. Den här klassen sålde armband för att göra en pengainsamling mot cancer. Så finns ju klassikern att samla burkar också förstås.

Här har vi gjort en liten bekväm sammanställning av idéer som kom fram när vi funderade över hur vi ville samla pengar.

  • Hyra popcornmaskin och sälja popcorn som en del av ett cirkusevenemang
  • Sälja lotter
  • Baka kakor och sälja
  • Ha en loppis

Men vi kom efter en omröstning fram till att cirkustemat var roligt och att hyra popcornmaskin var så pass prisvärt att vi körde på den idén! Det blev roligt och många uppskattade verkligen det. Vi valde att popcornen skulle säljas till självkostnadspris så att alla hade råd att köpa och de som ville och kunde skulle få bidra med mer.